Isparta’daki binalar alarm veriyor!

TÜİK’in Bina ve Konut Nitelikleri Araştırması'na göre, Isparta’da hane halkının yüzde 20’si 1980 öncesinde yapılmış binalarda ikamet ediyor. Birinci derece deprem kuşağında yer alan Isparta için bu durum büyük risk oluşturuyor.

Gündem Yayın: 06 Şubat 2025 - Perşembe - Güncelleme: 06.02.2025 15:43:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
80 okunma
Takip EtGoogle News

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, Isparta’daki binaların önemli bir kısmı eski yapılar ve bu durum deprem riski açısından büyük bir tehlike oluşturuyor.
TÜİK’in Bina ve Konut Nitelikleri Araştırmasına göre Isparta genelinde hane halkının yarısından fazlası 2000 yılından önce inşa edilen konutlarda barınıyor. Araştırmaya göre Isparta’da hane halkının yüzde 20’sinin, 1980 öncesi inşa edilen konutlarda yaşadığı ortaya çıktı. Isparta’da yaklaşık 50 bin kişi 1981-2000 yılları arasında inşa edilen konutlarda ikamet ediyor. Bu tarihler arasında inşa edilen evlerde oturanların oranı da yüzde 32.

ISPARTA ESKİ BİNA STOĞUNDA

TÜRKİYE ORTALAMASI ÜSTÜNDE

Araştırma 2000 sonrası inşa edilen binalarda oturanların oranının yüzde 40.6 olduğunu ortaya koydu. Türkiye genelinde 1980 öncesi inşa edilen konutlarda yaşayan hane halkının oranı yüzde 12,6 iken Isparta’da bu oran yüzde 20. Isparta, Türkiye genelinde 1980 öncesi inşa edilen binaların oranı en yüksek 16’ıncı il konumunda

YAPI STOĞU ENDİŞE VERİYOR

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Isparta, deprem riskiyle dikkat çekiyor. 1999 yılındaki büyük Marmara Depremi sonrası, yeni yapılan binaların eski yapılara oranla çok daha güvenli olduğu biliniyor. Ancak, ilimizdeki 1980 öncesi yapılar, özellikle depreme dayanıklılık açısından risk taşıyor. Bu açıdan eski bina oranının yüksekliği, olası bir afet durumunda daha fazla risk oluşturuyor. Eski binaların yoğunluğu ve bu binalarda yapılacak güçlendirme çalışmalarının yetersizliği, kentteki en büyük sorunlardan biri olarak dikkat çekiyor. Veriler, Isparta’da ki eski yapıların büyük bir tehlike oluşturduğunu ve şehrin depreme karşı daha hazırlıklı olması gerektiğini açıkça gösteriyor. Özellikle 1980 öncesi inşa edilen binaların güçlendirilmesi, şehirdeki yeni binaların ise depreme dayanıklı hale getirilmesi büyük önem taşıyor.

12 YILDA SADECE 1250 RİSKLİ BİNA DÖNÜŞTÜ

Isparta Mimarlar Odası Başkanı Yüksek Mimar Caner Ataseven, devletin istatistik kurumunun verilerinin de Isparta yapı stokundaki tehlikeyi ortaya koyduğunu belirterek,
"Depreme hazırlık olarak yeterli hıza ulaştığımızı söylemek zordur. Isparta’da tahminen 90 bin bina var, bunun 60 bininin 2000 yılı öncesi riskli yapılar olduğunu varsayalım. Kentsel dönüşüm yasası çıktığı günden bu yana 12 yılda sadece 1250 riskli binayı dönüştürebildik. Yani yılda sadece 104 adet. Bu hızla gidersek dönüşüm 600 yıl sürecek" dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.